Klantenservice steeds vaker bereikbaar via WhatsApp

WhatsApp biedt steeds meer mogelijkheden. Zo is de klantenservice van bedrijven steeds vaker bereikbaar via appjes. Voor vragen en opmerkingen over service en diensten hoef je dus niet meer te bellen. Zeer praktisch, omdat je via WhatsApp snel een reactie terug kan verwachten. Hoe gaat deze vorm van klantenservice precies in zijn werk?

De populaire berichtendienst WhatsApp

WhatsApp is een berichtendienst voor smartphones en computers. Het werd in 2009 voor het eerst gebruikt op de iPhone. Vrij snel daarna volgden ook andere besturingssystemen. Het berichtensysteem veroverde in enkele jaren de wereld. Inmiddels heeft het naar schatting maar liefst 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd en worden er ongeveer 42 miljard berichten verstuurd. Voor veel bedrijven een reden om hun klantenservice uit te breiden met WhatsApp. Stel je voor dat je een website bezoekt over beautyproducten. Het kan zijn dat je een vraag hebt over het assortiment, de verzending of een aanbieding. De WhatsApp klantenservice helpt je meteen uit de brand. Sterker, bij sommige winkels kan het je extra voordeel opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld een kortingscode krijgen van Kapperskorting via WhatsApp

Klantenservice via WhatsApp

In het verleden waren bedrijven meestal bereikbaar via e-mail of telefoon. Die tijden zijn dankzij WhatsApp definitief veranderd. Tegenwoordig brengt deze berichtendienst het contact tussen het bedrijf en haar klanten in stand. Door het chatgesprek voelt het contact persoonlijker aan. Bovendien kun je prima nog een appje sturen als het antwoord niet helemaal is wat je zoekt. Deze berichtendienst is in tegenstelling tot een telefoon immers helemaal gratis. Bovendien is de kans dat jouw berichtje over het hoofd wordt gezien klein, iets dat nog wel eens voorkomt bij e-mails.

Snelle service vereist kennis

WhatsApp maakt steeds vaker uit van het zakelijke communicatiekanaal. In de bedrijfscommunicatie heeft het inmiddels een vaste plek veroverd naast de telefoon en e-mail. Appjes zijn laagdrempelig en verkleinen de afstand met de (potentiële) klant. Aan de andere kant vereist de snelle service wel veel kennis over een bepaald product. Als bedrijf moet je deze kennis eigenlijk meteen paraat hebben. Je wilt de klant immers meteen helpen met zijn of haar vraag.

WhatsApp installeren

In eerste instantie kon het populaire berichtenprogramma alleen geïnstalleerd worden op de mobiele telefoon. Tegenwoordig is het programma ook te installeren op de computer. Voor veel bedrijven is dit echt een uitkomst. Het maakt de communicatie met klanten namelijk een stuk eenvoudiger. Uiteraard kun je de populaire app zelf ook installeren op je computer. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een zogeheten ‘emulator’. Dit is een stukje software dat de werking van Android nabootst. BlueStack werkt van alle programma’s het beste. Na de installatie kun je via dit programma WhatsApp vinden en downloaden. Daarbij dien je nog wel even je telefoonnummer te verifiëren. Deze dient overigens wel anders te zijn dan je eigen mobiele telefoonnummer. Na deze stap kun je beginnen met appen op je computer. Vele particulieren en bedrijven zijn je al voorgegaan.

Speciale software in ontwikkeling

De bedrijfswereld staat niet bepaald stil. De ontwikkelingen gaan nog steeds door. Zo wordt er op dit moment speciale software ontwikkelt die het mogelijk maakt om op hetzelfde moment meerdere app gesprekken te voeren. Zo hebben populaire sites over mobiele telefoons, computers of beautyproducten veel bezoekers die vaak 30 minuten een antwoord verwachten op hun vraag. Efficiëntie en expertise vormen daarbij de sleutels tot goede klantenservice.

Eindeloos veel mogelijkheden

De mogelijkheden van app programma’s zijn eindeloos. Wie weet is er onlangs een onderdeel van je computer kapot gegaan. Terwijl je op een bepaalde site bent, kun je meteen een gratis appje sturen met een vraag over de reparatieservice. Het is zelfs mogelijk om te appen vanaf je computer of tablet. Dankzij de klantenservice met WhatsApp verloopt communicatie gemakkelijker en vlotter dan ooit.